Regler för hur man skriver ut invaliditetsintyg

För dem som råkat ut för en olycka och skadats på sådant sätt att de fått en bestående skada, kan det vara fog för att skriva ut ett invaliditetsintyg. Detta ger den skadade ekonomisk ersättning om hen har en försäkring. Ibland tycker försäkringsbolagen att de vill ha mer kött på benen och utför själva en undersökning för att fastställa vilken grad av invaliditet som uppstått.  

Försäkringsbolaget brukar som tidigast ett år efter att skada uppstått, komma med en förfrågan om huruvida man har kvarstående besvär. Skulle så vara fallet bör man uppsöka en läkare eller vårdcentral och boka tid för en utredning eller undersökning. De fastställer då om det finns några fysiska eller psykiska skador som hindrar en från att utföra vardagliga sysslor. Det finns många ställen att vända sig till varav några av dem är ortopeder.

Hur det vanligtvis går till

Är man skadad kan det kanske kännas lite ovisst och kanske till och med nervöst att gå igenom en undersökning för att få sitt invaliditetsintyg. För andra människor är det rena vardagsmaten och en undersökning extra gör varken från eller till. En annan situation kan vara att man är så illa däran att invaliditeten är bortom alla tvivel. Ytterligare en annan orsak som gör det svårt att bedöma kan vara att det är en hårfin gräns mellan kroppens förmåga att fungera eller inte.

När det gäller invaliditet är det för det mesta en specialist som skriver ut intyget. Det finns specialister inom det fysiska området, vilket ofta är ortopeder, och inom det psykiska området där psykologer är inblandade. På https://www.invaliditetsintyg.se/ kan du läsa mera om hur ett av dessa företag arbetar. Det är viktigt att det finns kompetenta och kunniga läkare för den här sortens bedömning. Ingen blir ju hjälpt av att bli felaktigt undersökt och bedömd.