Bouppteckning: Allt du behöver veta
När en närstående avlider är det mycket som behöver göras för att hantera arv och tillgångar. En viktig del av hanteringen kallas för bouppteckning och det är den som vi kommer att titta närmare på i den här artikeln.
Vad är en bouppteckning?
En bouppteckning är en handling som upprättas efter en persons död för att fastställa vilka tillgångar och skulder som personen har lämnat efter sig. Handlingen utförs oftast av arvingarna och målet är att fastställa hur arvet ska fördelas och att se till att eventuella skulder betalas av.
När behövs en bouppteckning?
En bouppteckning behöver göras när en person avlider och denne har ett arv att efterlämna. Alltså när det finns någon som ska ärva efter personen. Det finns vissa undantag när det inte krävs en bouppteckning, exempelvis om personen saknar tillgångar eller om allt går till en person.
Hur går en bouppteckning till?
Ett första steg för att genomföra en bouppteckning är att ta ut ett bouppteckningsformulär från Skatteverket. Detta formulär är en mall som ska fyllas i av arvingarna och sedan skickas in till Skatteverket för registrering. För att bouppteckningen ska vara giltig behöver den upprättas inom tre månader från dödsfallet. I bouppteckningen ska det framgå vilka tillgångar personen efterlämnat, det vill säga fastigheter, bankkonton, försäkringar, fordon med mera, samt eventuella skulder. Det ska också framgå hur arvet ska fördelas mellan de efterlevande. En viktig del av bouppteckningsprocessen är att se till att eventuella skulder betalas av innan arvet fördelas. Om det finns tillgångar kvar efter att skulderna betalats av kan dessa fördelas enligt arvsskalan i ärvdabalken.
Få hjälp med bouppteckning av en jurist
Bouppteckning är en viktig del av hantering av arv och tillgångar efter en persons död. Genom att genomföra en bouppteckning kan man säkerställa att eventuella skulder betalas av och att arvet fördelas på ett rättvist sätt. Om du befinner dig i situationen att någon närstående har avlidit och du behöver hjälp med bouppteckningen kan det vara bra att ta kontakt med en jurist som kan hjälpa till att hantera processen på ett korrekt sätt.
Läs mer här: https://www.juristenjeppsson.se/bouppteckning/